Page 1 of 1

Primii pasi in folosirea terminalului pe Linux

Posted: Sat Aug 20, 2011 08:56
by TiTex
Nota: Aceasta documentatie vine fără niciun fel de garanţie!

Acest tutorial ar trebui sa demonstreze utilizatorilor noi de Linux cum sa se descurce fara a folosi metodele grafice sau mouse-ul pentru a manipula fisierele. Comenzile acestea sunt aceleasi pentru toate distributiile (versiunile) de linux si se numesc "core commands" , dar sunt si o multime de alte comenzi specifice pentru fiecare distributie.

1 Introducere
Spre deosebire de alte sisteme de operare (Windows) unde terminalul nu este de foarte mare ajutor pe linux este un instrument foarte utilizat. Poti rula orice aplicatie ai nevoie , instala pachete , manipula fisiere din comenzi. Trebuie insa mare antentie pentru ca multe comenzi cu care nu suntem familiari pot provoca si multe batai de cap sau probleme daca nu stim exact cum sa le folosim ... asa ca in cel mai bun caz faceti backup la ce urmeaza sa modificati sau chiar la tot sistemul inainte de a va apuca de ceva ce nu sunteti siguri cum functioneaza.Aceste "screen shot"-uri au fost facute pe Linux Mint 11.


2 Terminal
Terminalul este utilitarul unde comenzile sunt executate (folosite). Acesta se gaseste (pe interfata grafica) in Menu -> Terminal
La pornire va veti loga cu userul care l-ati creat sau v-a fost creat , pentru anumite comenzi este necesar sa fiti logat cu "root" (echivalent cu "administrator" pe windows). Pentru acest lucru exista o comanda care poate sa va dea permisiunile userului root pentru sesiunea respectiva. Fiti foarte atenti cand editati fisiere care au nevoie de permisiunile userului root pentru ca de obicei aceste sunt fisiere importante si puteti sa va compormiteti sistemul de operare.

598


Observati caracterul (~) chiar inainte de cursor , acest symbol sugereaza ca ne aflam in folderul "home" al userului cu care suntem logat.
Cand deschideti un terminal de obicei aceasta va fi locatia default in care va aflati. Mai jos o sa vedeti cum puteti sa va schimbati locatia.
Deasemenea caracterul ( $ ) ne spune ca userul cu care suntem logat nu are privilegii de root , cand suntem logat cu un user care are permisiunile respective terminalul va avea terminatia cu caracterul #

3 Crearea, Mutarea si Stergeea Fisierelor si Folder-elor
Pentru start , vom crea un fisier text via Terminal.Dupa cum am zis mai sus , cand deschideti terminalul locatia curenta va fi home foder-ul vostru, de aceea fisierul creat va aparea acolo. Pentru a crea un fisier text vom folosi urmatoarea comanda:

Code: Select all

touch test.txt
597

Aceasta comanda va crea un fisier gol numit test.txt , dar pentru ca nu vrem ca fisierul sa fie in foderul "home" vom crea un alt folder si mutam fisierul creat mai sus in el. Pentru a crea un folder nou in folderul curent , vom folosi comanda:

Code: Select all

mkdir fortesting
596

mkdir vine de la "make directory" si urmat de un nume va crea un folder nou cu numele ales (ex: fortesting) in folderul curent. Acum ca avem un folder in care vrem sa mutam fisierul text de mai sus trecem la urmatoarea comanda si anume la mutat:

Code: Select all

mv ./test.txt ./fortesting
595
Note    Note
. - (punct) inseamna pe linux si chiar si pe alte sisteme de operare folderul curent
.. - ( doua puncte) inseamna pe linux si/sau alte sisteme de operare folderul de inaintea celui in care suntem
Deci mai sus am folosit comanda mv (move) fisierul ./test.xt din folderul curent (./) in folderul ./fortesting din folderul curent.Comanda mv se poate folosi pentru a muta fisiere/foldere dintr-unul in altul cat si pentru a redenumi fisiere/foldere.
Hai sa redenumim fisierul test.txt:

Code: Select all

mv ./fortesting/test.txt ./fortesting/bla.txt
594

Pentru a sterge fisierul creat , folosim comanda rm (remove)

Code: Select all

rm ./fortesting/bla.txt
593

Pentru a sterge folderul creat mai sus trebuie sa folosim cateva optiuni (switch-uri) pentru comanda rm:

Code: Select all

rm -fr ./fortesting
599

In acest caz , am adaugat optiunile -fr (f si r) comenzii rm , f de la a forta , r de la recursiv
Aceasta comanda sterge folderul cat si continutul acestuia.

4 Chimbarea Folderelor si Copierea Fisierelor

Dupa cum am zis mai sus , locatia folosita in comenzi poate incepe cu un punct care inseamna folderul curent (folderul in care suntem) cu doua puncte folderul de inainte decat in cel care suntem is tot asa (de ex ../../ , ne duce in spate doua nivele) sau putem folosi locatia absoluta (ex: /nume/folder/altfolder/fisier.txt)
De multe ori insa vrem sa ne mutam locatia in folderul in care vrem sa lucram , pentru asta fom volosi comanda:

Code: Select all

cd ./fortesting
Veti observa ca locatia din linia de comanda arata subfolderul in care se afla Terminalul (fortesting in cazul asta)

592

Pentru a executa o comanda intr-un folder cu un nivel sau mai multe mai "adanc" decat in cel care suntem incepem comanda cu un punct (.) in cazul asta ./fortesting , pentru a executa o comanda intr-un folder cu un nivel sau mai multe mai sus decat cel in care suntem incepem comanda cu doua puncte (../)

Code: Select all

touch ../home.txt
591

Aceasta comanda va crea un fisier home.txt in folderul home , adica in folderul de deasupra celui in care suntem (fortesting)

Pentru a copia fisierul tocmai creat folosim comanda:

Code: Select all

cp ../home.txt ../home2.txt 
Comanda cp are nevoie de doua argumente 1. fisierul care va fi copiat , 2. fisierul care va fi creat . Daca vom copia fisierul in acelas folder in care este , numele fisierului care urmeaza sa fie creat in urma copierii trebuie sa aibe alt nume fata de cel original.
590


5 Mai Multe Detalii Despre Comenzi
Pentru a invata mai multe despre cum se foloseste o comanda puteti folosi functia "man" (manual) pentru fiecare comanda:

Code: Select all

man [comanda]
Inlocuiti [comanda] cu comanda despre care vreti sa invatati.Terminalul va va afisa un manual text simplu cu toate optiunile acelei comenzi:

589


Cam atat ... for now , sper ca va este de folos , mai ales pentru incepatori.
Va rog sa-mi semnalati greselile gramaticale.
Enjoy!

Re: Primii pasi in folosirea terminalului pe Linux

Posted: Fri Sep 09, 2011 02:37
by ariki
Mi-am luat ubuntu, si am dat "try", =)) vreau sa zic ca sunt in alta lume sunt 2 lumi paralele xp - linux, eu sunt obisnuit clik dreapta new - new folder si gata :)), totusi cu ce ajuta linuxu mai mult decat xp ... sunt curios :)

Re: Primii pasi in folosirea terminalului pe Linux

Posted: Fri Sep 09, 2011 07:54
by TiTex
free software , adica ce faci tu pe wingoz pot sa fac pe orice distributie de linux cu marea diferenta ca e gratis :)

Re: Primii pasi in folosirea terminalului pe Linux

Posted: Fri Sep 09, 2011 15:05
by ariki
Eu nu ma pricep deloc cu linux, poti sa-mi dai un site in care te invata toate chestiile ?! Nu de alta ma apucat fobia si vreau sa invat. Salut!

@ Apropo mi-am luat versiunea aceea kubuntu.

~Editat~

De exemplu cum deschid un program... ? cum ar fi cs / hlds / winamp / bsplayer etc.

Re: Primii pasi in folosirea terminalului pe Linux

Posted: Fri Sep 09, 2011 21:57
by TiTex
daca vrei jocuri mai bine ramai pe wingoz :)
nu pentru toate programele se gasesc si versiune pt linux ... dar sunt alte programe care fac acelas lucru.

Re: Primii pasi in folosirea terminalului pe Linux

Posted: Sat Sep 10, 2011 12:14
by ariki
am inteles, merci!